Meny

OECD-studie för NSPA-Northern Sparsely Populated Area klar!

OECD studien beställdes för två år sedan via Europaforum Norra Sverige tillsammans med norra Finland och norra Norge genom nätverket NSPA- Northern Sparsely Populated Area. Totalt ingår 14 regioner i studien. Tillväxtberedningen är ansvarig i Norrbotten för processen med OECD studien. OECD studien presenterades den 13-14 mars i Bryssel med deltagande av regionala representanter, nationella nivån samt EU-kommissionen och EU-parlamentet.

Studien blir ett verktyg för påverkansarbete och argument för att behålla den extra allokeringen, gleshetsbonusen med koppling till Norrbotten som en del i arktiska Europa. EU-kommissionen har tidigare efterlyst vilka strategiska satsningar NSPA- området vill göra och varför den extra allokeringen behövs. Påverkansarbetet är lika viktigt till den nationella nivån. Studien är även ett strategiskt underlag i framtagande av regionala strategier.

OECD påvisar att norra Sverige ger ett mervärde till hela Sverige och hela EU. Samtidigt behöver norra delarna fortsatt stöd från nationell nivå och EU för att kompensera NSPA-regionernas specifika geografi. OECD;s rekommendationer är att investeringar i transportinfrastruktursatsningar och bredband med hög överföringskapacitet är en nyckelfråga för hela NSPA-regionernas tillväxtmöjligheter. Här behövs även bättre samordnad infrastrukturplanering över landsgränser på nationell nivå. Strategiska satsningar  genom digitala lösningar ger utvecklingsmöjligheter till ett konkurrenskraftigt e-samhälle  Det är nödvändigt med fokus på smart specialisering vilket ökar värdekedjan med nischprodukter från befintliga tillgångar och naturresurser. Förbättrad koppling akademi och regionala ekonomin samt främjande av innovation i små och medelstora är en framgångsfaktor. OECD rekommenderar ökat regionalt samarbete över gränserna och pekar på transporter mellan öst och väst, ökad sysselsättning genom arbetskraftsrörlighet, en samordnad turiststrategi, innovationer och digitala offentliga tjänster. Smart specialisering inom nischer utifrån befintliga tillgångar ger nödvändiga mervärden OECD anser vidare att samordning mellan nationella och regionala myndigheter är alltför svag, och att den regionala nivån bör ha större inflytande på många områden.

 

Läs OECD Territorial Reviews: Northern Sparsely Populated Areas 

31 Mar 2017