Norrbottens Folkhälsokonferens 18 september 2019

Datum: 18 september 09:30 - 18 september 16:30
Plats: Gällivare, Quality Hotel Lapland

En del kommuner kallar det folkhälsa, en del social hållbarhet och en del säger att det ingår i kvalitetsarbetet och i hållbarhetsarbetet – men hur gör vi egentligen för att hålla i och håll ut i det arbete som krävs för att alla medborgare ska åtnjuta goda livsvillkor och ska känna sig trygga? Det kan vara lätt att engagera sig i de insatser som kan komma många till nytta, men systematik och hållbarhet i arbetet är ibland svårare att både skapa och upprätthålla. En annan utmaning är att skapa samarbete och kommunikation inom hela organisationen. Norrbottens Folkhälsokonferens 2019 kommer därför att fokusera på olika sätt att skapa systematik i folkhälsoarbetet och även på vilka verktyg som kan användas för att säkerställa att resultatet blir en bättre, mer jämlik och jämställd folkhälsa.

Onsdag 18 september 2019 med start kl 09.30 och beräknad avslutning kl 16.30.

Gällivare, Quality Hotel Lapland.

Målgruppen för konferensen är alla politiker från kommunal- och regional förvaltning och chefer från kommun och region, samt tjänstepersoner som ansvarar för områden som rör folkhälsofrågor; exempelvis förebyggande och främjande arbete, utbildning- och trygghetsfrågor, tidigt brottsförebyggande arbete samt lokala och regionala utvecklingsfrågor

Program (klicka HÄR för utskriftsvänlig version)
09,00-09,30 Morgonfika och registrering
09,30-10,00 Inledning av moderator - Thor Rutgersson, författare, frilansskribent och hobbymusiker. Har skrivit om psykisk ohälsa men även boken ”Allt vi inte pratar om”, en bok som          utforskas olika aspekter av manlighet och allt det män inte pratar om. Tillsammans med folkhälsostrategigruppen och representanter för Gällivare Kommun startar Thor upp dagen.
10,00-11,00 Hur kan det hänga ihop? - Elisabeth Skoog Garås, handläggare folkhälsa, kvalitet och uppföljning, Sveriges kommuner och landsting (SKL) berättar om behovet av stöd till systematik och kopplingar mellan tvärsektoriell ledning/styrning och kommunens kärnverksamheter, för att verka för jämlik och jämställd folkhälsa, social hållbarhet och för att bygga framtidens välfärd.
11,00-11,45 Perspektivkompassen – Malpuri Groth, Sveriges Kvinnolobby presenterar en metod och praktiskt verktyg för att orientera sig fram bland perspektiven. Att identifiera perspektiv som i sin tur kan bidra till ett fördjupat och förstärkt jämställdhetsarbete – för allas lika rättigheter!
11,45-12,00 Moderatorn summerar förmiddagen
12,00-13,00 Lunch
13,00-14,00 Systematik, Statistik och uppdaterade kommunblad – Mats Burman Länsstyrelsen och Mats Jakobsson Norrbottens Kommuner ger oss en genomkörare inom dessa ämnesområden och visar oss möjligheterna med dom alldeles ”färska” kommunbladen.
14,00-14,10 Reflektion
14,10-14,30 Regionalt nedslag i Östra Norrbotten - Vi får ta del av Folkhälsoarbetet där kommunerna i östra Norrbottens gått ihop för att tillsammans arbete inom området.
14,30-15,00 Eftermiddagsfika
15,00-15,20 Regionalt nedslag i Piteå – Här får vi ta del av Piteås systematiska arbete.
15,20-15,40 Reflektion
15,40-16,10 Vad händer nu? – Ansvariga på respektive regional aktör blickar framåt.
16,10-16,30 Moderatorn summerar dagen

Konferensavgift
Kostnadsfri. Vi bjuder på fika och lunch.

Gör du längst ner på sidan senast 2019-08-25.

Lars Sandström 070-578 38 53 eller lars.sandstrom@kfbd.se