Meny

Bättre tillgång till specialistresurser i livets slutskede

Nu nyttjas videoteknik även i den palliativa vården, alltså den vård som ges i livets slutskede. Patienter och deras anhöriga får råd, stöd och uppföljning av behandling i hemmet via läsplatta.

Det är Piteå sjukhus tillsammans med Arjeplog och Arvidsjaur samt Kalix sjukhus tillsammans med Haparanda och Övertorneå som gått i spetsen för utvecklingen. Där har den nya tekniken testats under året och är införd i ordinarie verksamhet. Även övriga kommuner i Norrbotten kan nu börja nyttja video i den palliativa vården.

Videokonsultationerna minskar resandet framförallt för den sjuke men även för personal och tekniken ökar förutsättningarna för optimalt utnyttjande av begränsade läkarresurser. Distansbedömningar och uppföljningar har tidigare skett enbart via telefon. När nu läkaren också kan se patienten blir bedömningarna säkrare. 

Införande av videoteknik i palliativ vård är en av många satsningar inom det internationella projektet RemoAge. RemoAge pågår mellan 1 maj 2015 och 30 april 2018 och finansieras av EU inom programmet Northern Periphery and Arctic programme (NPA). 

www.remoage.eu

Norrbottens Kommuners arbete med eHälsa