Meny

Dags att må bättre

Jag heter Farzaneh Farsi och jag är 21 år gammal. Jag kom till Sverige och Luleå 2012. När jag kom till Luleå så kändes det som att jag uppnått en av mina drömmar.

Jag älskade alltid att bo någonstans där det finns mycket skog och hav. Naturen och träden  har mer syn än byggnader, och Luleå var faktiskt en sån stad som jag önskade att bo i. Jag tyckte och tycker att naturen här i Luleå och Norrbotten är fantastisk.

Allt kändes perfekt tills jag insåg att vintrar är helt mörkt och somrar helt ljus, i början kändes det unikt och spännande men så småningom kändes det lite trist med de mörka vintrarna. Jag tycker att vi människor behöver sol och värme för att kunna få energi och glädje. Men tyvärr är solen borta en del av tiden under året här i Norrbotten. Jag kan tänka mig att vädret faktiskt har en påverkan på människors psykiska hälsa, för mig är det så i alla fall, eftersom jag har upplevt det. Det är nästan tre år i rad att jag upplever den mörka tiden som den trista tiden. Jag har svårt att vakna och stiga upp på morgnarna och svårt att koncentrera i skolan, eftersom jag känner mig trött.  Däremot när våren närmar sig och solen blir uppe, automatisk vaknar jag med energi och inspiration för dagen. Vädret är ju naturen och vi människor kan inte göra så mycket åt det och inte heller kan vi ändra på det!

Jag vet att människor har levt länge här uppe i Norrbotten och vädret här har varit likadant, men de har klarat sig med det. Så då kan vi som kommer från andra delar av världen också göra det!

Jag tycker också att det finns andra anledningar än bara vädret till psykisk ohälsa som är mer vanligare idag än förut bland oss ungdomar. Att må psykisk dåligt kan bero på stress, isolering, höga krav, ensamhet med mera. Men med mina egna erfarenheter som utgångspunkt kan jag säga att stressen för skolan och hur det ska gå i livet och när jag inte talade om mina problem med någon var anledningarna till att jag kände mig nedstämd.

Jag tycker att äldre personer ofta har lättare att tala om sina problem och att hantera sina dagliga situationer och sina liv på bättre sätt, och det kanske kan bero på att de har mer erfarenheter av livet och att de är mer ödmjuka än vi ungdomar som känner oss vilsna och ensamma. Därför tycker jag att vuxna har en viktig uppgift och det är att dela med sig av sina livserfarenheter till oss ungdomar, så att vi inte ska känna oss vilsna eller rädda inför framtiden.

Det var en period som jag kämpade i skolan och samtidigt sysslade jag med andra aktiviteter utanför skolan.  Jag hade mycket höga krav på mig själv och ville nå alla mål som jag satte upp för mig själv. Under denna period tillbringade jag min tid för andra och det kändes bra och jag kände mig nöjd över saker som jag gjorde. Men det som jag inte hade koll på var ”mig själv” och jag borde ha lagt tid på mig själv också. Det var inte just då som påverkan av stress  visade sig, utan det visade sig småningom. Jag kan säga att negativ stress verkligen kan förstöra allt. Man märker inte det på en gång, utan det tar ett tag till man inser hur otålig och trött man har blivit. Därför är det viktigt att ta det lugnt, prioritera sig själv och försöka att inte ställa för höga krav på sig själv.

Att inte våga prata är en annan anledning till stress. Jag är ung och kan känna igen mig i att inte våga prata om det svåra. Man vill visa sig lycklig och vill inte tala om sina problem. Det är viktigt att prata med någon som man litar på, det kan vara en vän, mamma, pappa, syster, bror eller partner. Våga tala om sina problem med någon kan hjälpa. Kanske denna person inte förstår dig helt och hållet men  du behöver i alla fall inte bära dina tankar själv, och då känner du dig inte ensam. Att känna sig ensam är också en anledning till psykisk ohälsa. Men det måste man komma ihåg att ingen i hela världen är ensam om man inte själv ska stänger sig inne.

Jag kommer från ett land där allt inte var möjligt så som det är i Sverige. För mig var det inte ens möjligt att gå till skolan när alla andra började skolan i augusti. Jag var tvungen att kämpa för att visa att mitt ursprung inte var en orsak för att inte låta mig gå i skola. Här i Sverige är det en självklarhet att alla får gå i skola oavsett vilken ursprung man har. Jag vill tillägga att ungdomar i Sverige har all anledning att känna sig tacksamma över att de bor i ett land där det är möjligt att leva hur man vill. Ingenting är svårare än att leva som fånge men vi unga i Sverige är inte fångar så vi kan vara tacksamma och försöka leva ett gott liv med god hälsa.

För att må bra tycker jag att det är viktigt att:

  • Finna sin egen mening i livet
  • Inte jämföra sig själv med andra
  • Våga prata med andra
  • Om det är svårt att prata skriva ner sina tankar istället
  • Känna tacksamhet
  • Göra saker som gör dig glad
  • Vara positiv och försöka trösta sig själv i svåra situationer och tänka att allt kommer att ordna sig till sist – för det gör det faktiskt!

 

Farzaneh Farsi

 

.

16 Apr 2018