Målgrupp: tjänsteperson eller beslutsfattare i någon av Norrbottens kommuner
Inkluderande social samhällsplanering är både namnet på ett kommunikationsprojekt i samarbete mellan Norrbottens Kommuner och Institutionen för socialt arbete vid Umeå universitet, och ett begrepp som kan kopplas till de pågående stora globala samhällsutmaningar och samhällsomvandlingar vi ser i norra Sverige.
Socialt hållbart samhällsbyggande innebär att skapa förutsättningar för samhällen med goda levnadsvillkor och livsmiljöer som främjar invånarnas hälsa och välmående. Men hur skapar vi städer och samhällen som är tillgängliga, inkluderande, trygga och säkra? Det är ett av målen i FN:s handlingsplan Agenda 2030 om hållbara städer och samhällen och det vi kommer att diskutera i vår digitala workshopserie.
Tre fristående workshoppar
Workshopparna är kostnadsfria och du deltar via Zoom. Om du vill kan du förbereda dig inför träffarna genom att titta på fyra korta filmer där de medverkande forskarna presenterar sitt ämne. Inför varje träff kan du också skicka in frågor via mail som sedan forskarna försöker besvara under träffen. Du väljer om du vill delta i alla träffar eller enstaka. Varje workshop inleds med en kortare föreläsning och därefter finns gott om utrymme för vidare diskussioner och nätverkande både med dina kollegor i andra kommuner och med forskare från Umeå.
Program
Samtliga workshoppar är klockan 09.00-12.00
15 april med Malin Eriksson och Urban Markström
19 september med Simone Scarpa och Eva Wikström
19 november Workshop och paneldialog med forskarna
Forskarna som deltar
De fyra deltagande forskarna har tillsammans stor kunskap om hur kommuner och andra aktörer kan arbeta för socialt hållbara samhällen. Förutom samhällsekonomiska vinster kan deras resultat, när de omsätts i praktiken, även bidra till högre trivsel och hälsa hos kommuninvånare.
Simone Scarpa och Eva Wikström har stor kunskap om segregationseffekter och vad som kan bidra till hållbar integration och bostadssituationer för utlandsfödda svenskar.
Urban Markström forskar om hur det är möjligt att skapa hög samhällsdelaktighet och bra boendeformer för människor med psykisk funktionsnedsättning, samt hur socialtjänsten kan användas som en resurs i samhällsplanering.
Malin Eriksson har mångårig erfarenhet av att tillsammans med kommuner använda konceptet socialt kapital som ett verktyg i praktisk samhällsplanering, för att skapa områden och samhällen som är trygga, säkra och där människor trivs och har hög delaktighet.
En bakgrund till projektet Inkluderande social samhällsplanering
Hösten 2021 startades ett kommunikationsprojekt i samarbete mellan Norrbottens Kommuner och Institutionen för socialt arbete vid Umeå universitet med ambitionen att sprida aktuell forskning kring social hållbarhet till det omkringliggande samhället. Med tanke på den stora samhällsomvandlingen som nu sker i Norrbotten visade det sig snart att projektidén låg helt rätt i tiden. Projektets fyra medverkande forskare har var och en redan pågående forskningsprojekt som fokuserat på andra delar av landet – nu tar de med sig sina erhållna erfarenheter och delar med sig av dem i de workshoppar som äger rum mellan april och november 2024. Forskningsprojektet finansierat av Formas - ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling som finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier samt gör analyser och utvärderar.
Samarbetspart:
Extern finansiär:
Uppdaterad 2024-02-08