Meny

Jämställdhetsarbete i Norrbotten

I samverkan för jämställdhet i Norrbotten ingår representanter från Länsstyrelsen Norrbotten, Norrbottens Kommuner, Luleå tekniska universitet samt Region Norrbotten.

Pristagarna av Norrbottens Jämställdhetspris 2021 är korade

På den Regionala jämställdhetsdagen 8 september delades det årliga priset på 100 000 kr ut till lärarna Kristina Nilsen och Susanne Pettersson på Strömbackaskolan i Piteå. De båda lärarna belönas för sitt arbete med Juryns motivering:

”Genom systematiskt och medvetet jämställdhetsarbete har årets pristagare ambitionen att förändra, utveckla och förbättra en mansdominerad bransch, där förlegade fördomar och stereotyper allt för länge varit rådande och grundmurade byggstenar.

I ständig dialog med branschrepresentanter, genom att aktivt lyfta stereotyper om kvinnligt eller manligt och genom att skapa trygghet för kunskapstörstande tjejer vill lärarna Susanne Pettersson och Kristina Nilsen bredda och möjliggöra utbildning, livskunskap och trivsel för tjejer såväl som killar på Strömbackaskolans bygg-, el och VVS-program i Piteå. Ett medvetet arbete som anlägger och bygger god grund för ett jämställt och attraktivt Norrbotten för alla.”

Under dagen höll Peter Rung, föreläsare och grundare av Huskurage, ett uppskattat brandtal om jämställdhet med utgångspunkt i maskulinetens behov av att utvecklas för att motverka ojämställdhet och underlätta personlig utveckling för både män och kvinnor under rubriken ”Hellre en del av lösningen än en del av problemet”

Pristagare Norrbottens Jämställdhetspris 2021 flankerade av juryn bestående av Lotta Finnstorp, Landshövding Norrbotten, Linda Frohm Regionråd, Chatrine Norberg Prorektor Luleå Tekniska universitet, Tomas Egmark Norrbottens Kommuner och kommunalråd Älvsbyn

Pristagare Norrbottens Jämställdhetspris 2021 flankerade av juryn bestående av Lotta Finnstorp, Landshövding Norrbotten, Linda Frohm Regionråd, Chatrine Norberg Prorektor Luleå Tekniska universitet, Tomas Egmark Norrbottens Kommuner och kommunalråd Älvsbyn

Vinnarna av Norrbottens Jämställdhetspris 2021: Kristina Nilsen och Susanne Pettersson, Strömbacka skolan  Piteå

Vinnarna av Norrbottens Jämställdhetspris 2021: Kristina Nilsen och Susanne Pettersson, Strömbacka skolan Piteå


Regionala jämställdhetsdagen 2021

Onsdag 8 september 2021

Sökande och nominerade till Norrbottens jämställdhetspris samt vinnaren av Norrbottens jämställdhetspris 2021 presenteras under dagen. Programmet sträcker sig mellan kl.13-15 och genomförs i digitalt format.

Läs mer om innehåll i bifogat program där också länk till anmälan finns >>


Norrbottens jämställdhetspris 2021

Framgångsrikt jämställdhetsarbete ska lyftas fram och belönas. Nu utlyses Norrbottens jämställdhetspris för år 2021 där vinnaren får 100 000 kronor. Vinnaren presenteras och uppmärksammas vid den regionala jämställdhetsdagen 8 september 2021.


Mer information och ansökningsblankett:

Läs om vinnarna år 2015-2018 i magasinen:

Norrbottens jämställdhetspris 2020:

Norrbottens jämställdhetspris 2021:
Se film med Pajala HC som vann priset 2020