Meny

Laxförvaltning för framtiden

Framtidens Laxförvaltning är nu. Nu skapas framtidens laxfiskeförvaltning i älvdalarna i ett unikt samarbetsprojekt. Projekt ”Laxförvaltning för Framtiden” kommer att blanda de senaste tekniska uppfinningarna med lokal urkraft och resultera i ett ekologisk och hållbart älvfiske som visar vägen in i framtiden för alla Sveriges älvdalar.

Mycket har pratats om hur laxfiske i älvdalarna bör förvaltas men nu kommer projektet laxförvaltning för framtiden att skrida till handling med ett unikt treårigt projekt som ska visa vägen för Sveriges övriga laxälvar.
”Vi kommer att kombinera de senaste elektroniska verktygen som ekoräkning, digital fångstrapportering med laxplomber och säsongsvis fångstbegränsningar för att skapa världens modernaste förvaltning” säger Sportfiskarnas Glenn Douglas. Framtidens förvaltning ska resultera i ett ekologisk hållbart fiske med ökande antal återkommande laxar år från år och samtidigt ge en marknadsförings boost för landsbygden och inte minst skapa en världsklassig upplevelse för sportfiskare. 
”En viktig del är att projektet lägger stor vikt på lokal förankring och att lokala intressenter aktivt medverkar i åtgärderna. Vi tror att det är avgörande faktorer för att förvaltningen ska få den legitimitet som behövs för att den ska fungera bra.” Säger Glenn Douglas.

Insatserna kommer att fokuseras på Råne älv som används som modell men insatser kommer också att göras i andra älvar. Projektet är ett samarbete mellan Norrbottens Kommuner, Länsstyrelsen i Norrbottens län, Degerselsbygdens samfällighetsförening, Swedish Lapland, Fiskeområde Tornedalen Haparanda skärgård och Sportfiskarna och ska pågå under tre år.
”Vi bygger vidare på resultat från projekt ”Låt vildlaxen vandra hem”. Nu när laxbestånden börjar återhämta sig vill vi utveckla resursen på hemmaplan så att vi kan både förvalta resursen med hjälp av lokala initiativ men också börja frigöra den potential som vildlax erbjuder för utveckling av landsbygden.” Säger Glenn Douglas.